Over Marrondale

Over Marrondale

Het is een beetje logisch wanneer je op een grote boerderij woont met veel ruimte, je ook een paar makkelijke honden los op het erf hebt lopen. Het eerste hondje op de boerderij (Marrondales) was een kruising stabij-bordercollie. Een ideale erfhond. Toen zij oud werd en het tijd werd om naar een volgende erfhond uit te kijken, viel de keuze op een raszuivere stabij en zo kwam Dieuwertje fan ‘t Paradijske in 2005 naar de boerderij in Denemarken. In 2008 kwam Roosje van de Eenhoornleijn erbij.

Met Dieuwertje heb ik in de winter 2009-2010 een nestje gefokt met de reu Jurre fan ‘t Korenhiem. Uit dat nest is een prachtig teefje (Marrondales Yeske) naar de USA verhuisd en een hele mooie reu (Marrondales Yerke) naar fam. Havsø in Noorwegen.

Na 18 jaar in Denemarken te hebben gewoond, ben ik in 2010 teruggekeerd naar Nederland. Omdat Dieuwertje gewend was aan veel vrijheid en ruimte, was het geen optie om haar mee naar Nederland te nemen. Daarom is ze naar een andere stabijfokker in Denemarken gegaan waar ze nog steeds heerlijk van haar vrijheid kon genieten. Er is daar nu eenmaal veel meer ruimte dan in Nederland. Dieuwertje is inmiddels overleden.

Roosje was wat jonger en hing wat minder aan haar vrijheid op de boerderij. Roosje is zeer mensgericht en zij is met mij mee naar Nederland gekomen. Ze heeft duidelijk wel moeten “inburgeren”. Aan verkeer en een leven met veel vreemde mensen om zich heen was ze duidelijk niet gewend. Wel aan traktoren en dergelijke, maar aan een riem lopen op een trottoir was voor haar geheel nieuw, maar ze is er snel aan gewend geraakt. Met Roosje hebben we enkele nesten gefokt.

We hebben op dit moment drie stabyhounen. Een reu en twee teven.

Marrondales Hessel

Nederlands Jeugdkampioen, Nederlands Kampioen en vader van enkele nesten. Hij is een ontzettend lieve mensgerichte hond. (zie verder onder kopje Stabyhoun, onze Stabyhouns, Hessel)

Wyke Bente van de Wagenschuur

dochter uit Hessel zijn eerste nest, was reeds met 9 maanden Nederlands Jeugdkampioen en had op de leeftijd van 10 maanden ook al de punten in huis voor het Nederlands Kampioenschap. Slechts enkele dagen na het behalen van de minimaal vereiste 27 maanden werd ze definitief Nederlands Kampioen! Wyke werd met 9 maanden Beste Stabyhoun teef op de Kampioenschaps Clubmatch 2016 en in 2017 werd ze reserve Beste Stabyhoun teef, We zijn enorm trots op haar. Van de slechts 6x dat ze geshowd is, is ze 4x beste teef geworden, 2x BOB en 2x BOS!
 

Maaike

kochten we van een andere fokker. Ze is gefokt uit zgn. jachtlijnen. Maaike is een energieke hond, ze is niet snel onder de indruk van vreemde zaken, een eigenschap die we graag in de fokkerij van de stabyhoun willen gebruiken.
 

Dieuwertje genietend van haar vrijheid, ze had hier net lekker gezwommen en rende weer achter de zwaluwen aan.